Workshops over aannames en gevoelens rond huidskleur i.s.m. Creative Court

Studies in Black and White

 

(Hoe) Kunnen theatrale workshops inzicht bieden in de onbewuste gevoelens en emoties die wij met ons meedragen rond het thema huidskleur?
Wat is hun relatie met ons koloniale verleden? En hoe werken ze door in onze sociale interactie nu?


Black Lives Matter, zwarte Piet, onrust rond standbeelden, culturele instellingen die zich distantiëren van hun naamgever, er broeit van alles in Nederland en veel daarvan lijkt terug te voeren naar ons koloniale verleden. Studies in Black and White is een artistiek onderzoek en een serie workshops van Creative Court in samenwerking met theatermaker en dramatherapeut Giselle Vegter / Hotel Eldorado. Centraal staan de gevoeligheden rond racisme in onze samenleving. De pilot wordt gefaciliteerd door H401 in Amsterdam, in het kader van het project Heritage Contact Zone.

In online bijeenkomsten en pilotworkshops onderzoeken we met een groep deelnemers ervaringen, gevoelens en emoties rond huidskleur en wordt gekeken naar manieren om hier (andere) woorden aan te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van artistieke werkvormen uit het Theater van de Onderdrukten (Augusto Boal) en drama- en beeldende therapie, vanuit de overtuiging dat artistiek onderzoek nieuwe kennis en inzichten kan opleveren, aanvullend aan bestaand wetenschappelijk onderzoek.

https://www.creativecourt.org

http://h401.org/

http://heritagecontactzone.com/

mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie