Salon #1.5

Rechtspraak na oorlog: hulpmiddel of valkuil?

Naar aanleiding van de arrestatie van Ratko Mladić en het proces dat daarop zal volgen, organiseren wij een extra salon. De actualiteit dringt zich aan ons op: het denken over deze oorlog, zijn daders en zijn slachtoffers, wordt nog urgenter.

Theatermaakster Giselle Vegter vraagt zich af of het proces van Mladić de burgers in Bosnië –Herzegovina dichter bij elkaar brengt. Hierover gaat zij in gesprek met twee gasten, betrokken bij de rechtspraak en de opbouw van dit naoorlogse land.

Gezamenlijk verkennen zij vragen zoals: geeft de juridische rechtsgang de nabestaanden erkenning of frustratie in hun verwerkingsproces? Versterkt of breekt het de gevoelige grens tussen slachtoffer – en daderschap? Is verzoening op nationaal niveau mogelijk of bestaat het alleen tussen de mensen onderling? En hebben zij daarvoor de rechtspraak in Den Haag nodig?

Het gesprek wordt afgewisseld met fragmenten uit de voorstelling FINLAND en materiaal dat Giselle Vegter meenam uit Bosnië- Herzegovina. Een derde gast zal het gesprek van verbindend commentaar voorzien.

Zondag 3 juli 2011, 16.00u – 17.45u

Amsterdam, NDSM werf, speellocatie Finland – loods ‘De Smederij’
de Smederij ligt midden op het terrein naast het MTV gebouw
Route

Gasten:
o.a.
Nenad Fiser, filosoof, woonde en werkte in Sarajevo, nu werkzaam voor het Joegoslavië Tribunaal.
Marjan Lucas, voormalig staflid IPC/IKV Pax Christi. Werkte in Bosnië aan de Truth and Justice Campaign voor de overlevenden van de genocide van Srebrenica en aan opbouwprocessen in (voormalige) conflictgebieden.