februari 11, 2010

Aankomst Sarajevo/ Arrival at Sarajevo

Door Giselle Vegter

Waarom hebben we nooit meer een ouderwetse paspoort controle – vroeg mijn zus twee weken geleden, toen we incheckten voor Tenerife. Nu sta ik in een lange rij geduldige mensen voor het vliegtuig naar Sarajevo. Daarom dus. EU. En dat is Bosnië niet. Dus visa nodig en uitgebreide controle van paspoorten. Ook ik word goed bekeken. Reizigers voor St Petersburg die dit niet verwachtten worden omgeroepen, te laat voor het boarden. De stewardessen pikken ze er rustig uit en laten ze voor. Na drie kwartier ben ik bij de gate. Nog net op tijd. Om me heen gezinnen en enkele zakenmensen. Het is bijna carnaval en Bosnisch Nederlandse moeders gaan terug naar hun familie. Na 2 uur land ik zacht op Sarajevo airport. Frisse, koude lucht, de geur van vuurtjes. Met een vriendelijke taxi chauffeur -I work, I have some money, but politics bad, very bad- rijd ik de prachtige stad binnen. Een Amsterdamse tram glijdt voorbij, OV9292 staat er nog op. Kadootje van mijn stad. Het weerzien is zoet. De eerste muezzin roept op tot gebed als ik uitstap.

 

Billboard van de Nieuwe film van Jasmila Zbanic langs de weg in Sarajevo (Na putu = op weg)

I have to wait in a long row to get at the gate. Bosnia is not EU, so visa and long passport check. Long time that I had this. Other travellers for Russia also didn t expect this, they are too late and nervous. Around me Dutch Bosnians families going for holiday to family. Arrival in Sarajevo is nice. There are Amsterdam trams coming by, the muezzin starts his call for prayer when I arrive at the hotel. I am back in this beautifull city.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>